Το wordpress είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα CMS (Content Management System) αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των designers αλλά και των χρηστών το προτιμούν για να δημιουργήσουν και να διαχειρίζονται το site τους ή το blog τους. Εκτός από το ότι είναι δωρεάν για να το κατεβάσουμε, είναι εύκολο για τη δημιουργία ενός site, αλλά και εύχρηστο για τον απλό χρήστη να διαχειρίζεται το site του από το back-end.

Με δεδομένο αυτό, είναι πολλοί που δεν έχουν στην κατοχή τους ένα blog, αλλά διαχειρίζονται δύο και τρία μαζί, ενώ δεν αποκλείεται τα blogs αυτά να έχουν το ίδιο περιεχόμενο.

Γιατί λοιπόν να συγχωνεύσουμε δύο blogs;

Είναι πολλοί οι λόγοι που θα θέλαμε να τα συγχωνέψουμε. Οι πιο σημαντικοί αναφέρονται παρακάτω:

  • Είναι σίγουρα χρονοβόρο και κουραστικό πολλές φορές. Αντί να συνδεόμαστε με διαφορετικούς λογαριασμούς σε κάθε ένα διαχειριστικό περιβάλλον για κάθε blog, συνδεόμαστε μία φορά!
  • Το ένα blog έχει χαμηλότερη απήχηση από το άλλο. Επομένως, θέλουμε να κρατήσουμε αυτό που «μεγαλώνει».

 

Πώς γίνεται;

Πιθανότατα το σκεφτόμαστε πολύ καιρό πριν το αποφασίσουμε. Και η αλήθεια είναι ότι όλο το αναβάλλουμε για αργότερα, καθώς πιστεύουμε ότι είναι χρονοβόρο ή ότι θα κάνουμε κάποιο λάθος και θα χάσουμε τα πάντα, ή ότι θα χάσουμε την κατάταξή μας στις μηχανές αναζήτησης!

Ε λοιπόν, δεν είναι έτσι! Και εύκολο είναι και το πετυχαίνουμε με μερικά βήματα και δεν χάνουμε το SEO μας!

Πριν να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να μεταφέρουμε τα περιεχόμενα (άρθρα, σελίδες, κατηγορίες, σχόλια, προσαρμοσμένα πεδία και ετικέτες) από το blog A στο blog B. Επίσης, είναι σημαντικό οι μόνιμοι σύνδεσμοι (permalinks) να έχουν την ίδια δομή και στα δύο blogs. Διαφορετικά, δεν θα αποφύγουμε να έχουμε επίπτωση στο SEO.

Βήμα 1ο

Αρχικά, είναι απαραίτητο να πάρουμε ένα backup όλων των sites – γιατί ποτέ δεν ξέρεις – και αυτών που θα μεταφέρουμε αλλά κυρίως αυτού στο οποίο θα μεταφέρουμε τα δεδομένα των άλλων. Έτσι, αν κάτι πάει στραβά, επαναφέρουμε, δεν χάνουμε το περιεχόμενό μας και ξαναπροσπαθούμε από την αρχή.

Βήμα 2ο

Εξάγουμε το περιεχόμενο από το blog A. Συνδεόμαστε στο blog A και επιλέγουμε Εργαλεία -> Εξαγωγή. Στην οθόνη μας επιλέγουμε όλα τα στοιχεία που θέλουμε να εξάγουμε. Πατώντας «Μεταφόρτωση αρχείου εξαγωγής», δημιουργείται και κατεβαίνει ένα αρχείο .xml (Extensible Markup Language). Αυτό το αρχείο θα περιέχει όλο το περιεχόμενο μαζί με τη δομή του. Σημειώνουμε πως το wordpress δυστυχώς δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα αρχεία, όμως θα ασχοληθούμε με αυτά σε επόμενο βήμα. Σώζουμε το αρχείο .xml τοπικά στον υπολογιστή μας.

Βήμα 3ο

Εισάγουμε το περιεχόμενο του blog A στο blog B. Το wordpress, αφού έχει ενσωματωμένο εργαλείο για εξαγωγή περιεχομένου, προφανώς έχει αντίστοιχο για εισαγωγή. Στο διαχειριστικό περιβάλλον του blog B, επιλέγουμε Εργαλεία -> Εισαγωγή. Στην οθόνη που εμαφανίζεται, επιλέγουμε WordPress.

Κάθε σύστημα χρειάζεται και το δικό του πρόσθετο για να λειτουργήσει, επομένως απλά περιμένουμε λίγο για να εγκατασταθεί. Όταν εγκατασταθεί, αντί για το λεκτικό «Εγκατάσταση τώρα» εμφανίζεται το «Εκτέλεση εισαγωγέα». Πατώντας αυτόν το σύνδεσμο θα ανοίξει νέα σελίδα όπου θα πρέπει να ανεβάσουμε το .xml αρχείο που είχαμε αποθηκεύσει. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από το μέγεθος του περιεχομένου που ανεβάζουμε.

Βήμα 4ο

Αναθέτουμε χρήστη στο περιεχόμενο που εισάγαμε. Το WordPress θα μας ρωτήσει αν θα κρατήσουμε τους χρήστες που υπήρχαν στο παλιό blog Α και θα τους αναθέσουμε το περιεχόμενο, ή θα το αναθέσουμε σε κάποιον ήδη υπάρχοντα χρήστη του blog Β, ή θα δημιουργήσουμε νέο χρήστη και θα του το αναθέσουμε.

Βήμα 5ο

Αφού μεταφέρθηκε το περιεχόμενο από το παλιό blog A στο blog B, είναι η στιγμή να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε το παλιό blog. Αν το αφήσουμε απλά να υπάρχει, τότε ενδεχομένως θα «τραβάμε» την κίνηση μακριά από το νέο blog B. Αν από την άλλη το «κατεβάσουμε», θα χάσουμε όλη την κατάταξή μας στις μηχανές αναζήτησης. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε redirects, έτσι ώστε όποιος επισκεφτεί το blog A, θα μεταφερθεί αυτόματα στο blog B.

Για να το πετύχουμε αυτό, απλά εισάγουμε στο αρχείο .htaccess του νέου blog B, τον παρακάτω  κώδικα:

#Options +FollowSymLinks

RewriteEngine on

RewriteRule ^(.*)$ http://www.url_tou_blogB.gr/$1 [R=301,L]

Με αυτόν τον τρόπο, όσοι βρίσκουν το blog A από τις μηχανές αναζήτησης και κάνουν κλικ, θα μεταφερθούν αυτόματα στο νέο blog B.

Μετά από ένα διάστημα, θα παρατηρήσουμε πολύ χαμηλή έως και καμία επισκεψιμότητα στο παλιό blog A, και τότε είναι η ώρα να το «κατεβάσουμε» χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το SEO.

Βήμα 6ο

Εισαγωγή των εικόνων και άλλων αρχείων. Έφτασε η ώρα να εισάγουμε τα αρχεία μας. Η διαδικασία είναι λίγο πιο δύσκολη από ό,τι ήταν να μεταφέρουμε το περιεχόμενο, χωρίς να σημαίνει ότι είναι ακατόρθωτη!

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, θα πρέπει να αλλάξουμε τη διεύθυνση url κάθε ενός αρχείου «χεράτα». Ευτυχώς, υπάρχει μία πιο εύκολη και πιο γρήγορη λύση! Το plugin Better Search Replace το οποίο βρίσκουμε στο repository των plugins του WordPress, μας δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε μαζικά τα urls όλων των αρχείων που βρίσκονται στη βάση μας.

Εγκαθιστούμε λοιπόν το plugin, το ενεργοποιούμε και στα πεδία που ζητάει βάζουμε το παλιό url και το νέο url με το οποίο θέλουμε να αντικαταστήσουμε.

Με το πέρας της διαδικασίας, τα urls σε όλα τα αρχεία μας αλλά και τα εσωτερικά links έχουν αλλάξει!

Tip: Πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε το ίδιο και στην ίδια βάση δεδομένων, εκτός διαχειριστικής πλατφόρμας, αλλά μέσα από το phpMyAdmin.

 

Τι κάνουμε αν δεν γίνει σωστά η διαδικασία;

Σαφώς, είναι μία πιθανότητα που μπορεί κάτι να πάει στραβά. Σε αυτή την περίπτωση, επαναφέρουμε το νέο blog Β στην πρώτη του μορφή, χρησιμοποιώντας το backup που έχουμε αναφέρει στο πρώτο βήμα και ξεκινάμε πάλι από την αρχή!

Συμπέρασμα:

Το να συγχωνέψουμε δύο ή περισσότερα sites / blogs, είναι μία σχετικά απλή διαδικασία, αρκεί να ακολουθούμε πιστά τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν φυσικά δεν έχουμε τις βασικές γνώσεις ή δεν είμαστε σίγουροι, είναι προτιμότερο να εμπιστευτούμε τους ειδικούς για ένα σωστό αποτέλεσμα.