Όπως γνωρίζουμε, το SEO (Search Engine Optimization) είναι από τους βασικότερους παράγοντες ενός πετυχημένου ιστοτόπου. Αφορά τις κατάλληλες τεχνικές βελτιστοποίησης του ιστοτόπου, ώστε να βρισκόμαστε «ψηλά» στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Χωρίς την κατάλληλη βελτιστοποίηση, οι χρήστες που αναζητούν υπηρεσία σχετική με την επιχείρησή μας, δε θα μας εντοπίζουν, και αυτό προφανώς θα μας κοστίσει σε αναγνωρισιμότητα και κατ’ επέκταση σε χρήμα!

Τι είναι το On-Page SEO;

Το OnPage SEO αναφέρεται στις τεχνικές που ακολουθούμε στο δικό μας site προκειμένου αυτό να είναι πιο φιλικό στις μηχανές αναζήτησης. Πρόκειται λοιπόν για «παρεμβάσεις» στα κείμενα και στον κώδικα της κάθε σελίδας μας.

Οι βασικότερες τεχνικές για On-Page SEO

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις κυριότερες τεχνικές On-Page SEO για τη βελτιστοποίηση ενός ιστοχώρου.

  1. Περιεχόμενο

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξαιρετικό περιεχόμενο σε κάθε σελίδα μας.

Τι εννοούμε με τον όρο εξαιρετικό;

Πρώτον, οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο προκειμένου να βρουν έγκυρες πληροφορίες και σωστές περιγραφές για τα είδη ή τις υπηρεσίες μας. Επομένως, είναι θεμελιώδες να τους τις παρέχουμε!

Δεύτερον, οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν κείμενα και λέξεις. Επομένως, αυτό που θα φέρει τον ιστότοπο ψηλά στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης, είναι το γεγονός ότι το περιεχόμενο ικανοποιεί τις αναζητήσεις των χρηστών. Άρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστές εκφράσεις και λέξεις-κλειδιά για να είναι το περιεχόμενο ελκυστικό και ευανάγνωστο.

  1. Τίτλος σελίδας

Ο τίτλος μίας σελίδας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το SEO, καθώς η Google δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτόν. Κάθε μία από τις αναρτήσεις πρέπει να έχει μοναδικό τίτλο, ώστε να προσδιορίσει με ακρίβεια το περιεχόμενο της σελίδας, και φυσικά να περιλαμβάνει και τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά.

Καλό είναι κάθε τίτλος να περιέχει περίπου 60 χαρακτήρες (και τα κενά θεωρούνται χαρακτήρες), ώστε στα αποτελέσματα της Google αυτός να φαίνεται ολόκληρος.

  1. Διεύθυνση url

Όταν δημιουργούμε μία νέα σελίδα, πρέπει να προσέξουμε πολύ τη διεύθυνσή της url, διότι είναι σημαντικό να είναι SEO-friendly. Καλό είναι λοιπόν η διεύθυνση να αποτελείται από λέξεις οι οποίες να περιγράφουν το περιεχόμενο της σελίδας, να είναι σύντομη και εύκολη να τη θυμάται ο χρήστης. Όσον αφορά τους ελληνικούς χαρακτήρες, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν – κι εμείς μέσα σε αυτούς – πως στους τίτλους απαραίτητα είναι τα greeklish.

  1. Κεφαλίδες

Όταν γράφουμε περιεχόμενο, αυτό πρέπει να είναι σωστά δομημένο, με κατάλληλους διαχωρισμούς, όπως είναι οι παράγραφοι. Για να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τους χρήστες και να κάνουμε ευανάγνωστα τα κείμενά μας, χρησιμοποιούμε τις κεφαλίδες (heading tags), δηλαδή τις HTML ετικέτες από Η1 έως Η6.

Συνήθως οι τίτλοι των σελίδων έχουν την Η1 ή Η2 κεφαλίδα, που είναι οι δύο μεγαλύτερες σε μέγεθος. Στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπόλοιπες κεφαλίδες εντός του κειμένου μας, φροντίζοντας έτσι τη σωστότερη δομή ολόκληρου του κειμένου, ενώ παράλληλα τονίζουμε μέρη του κειμένου ώστε να είναι εντονότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, και έτσι να «χτυπάνε» περισσότερο στο μάτι.

  1. Meta περιγραφές

Λίγο πιο τεχνικού χαρακτήρα, οι meta περιγραφές (meta descriptions) παίζουν και αυτές τον σημαντικό ρόλο τους στο On-Page SEO. Οι meta περιγραφές είναι ένα σύντομο κείμενο που ενσωματώνεται στον κώδικα HTML της κάθε σελίδας και το οποίο διαβάζει η Google και εμφανίζει στα οργανικά αποτελέσματα της αναζήτησης.

Οι meta περιγραφές φαίνονται κάτω από τον τίτλο της κάθε σελίδας:Καλό είναι η meta περιγραφή να περιέχει το κατάλληλο κείμενο με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, ώστε να προσεγγίσουν τους χρήστες. Ουσιαστικά είναι το κείμενο που θα περιγράψει πολύ σύντομα τις υπηρεσίες μας, οπότε πρέπει να είναι σωστά στοχευμένο εκεί που πρέπει.

Παρόλο που η meta περιγραφή μπορεί να έχει το μήκος που εμείς θέλουμε, η Google στα αποτελέσματά της συνήθως εμφανίζει τους πρώτους 200 χαρακτήρες στους υπολογιστές και τους πρώτους 177 στις κινητές συσκευές. Επομένως, καλό είναι να περιοριστούμε έως τους 150 χαρακτήρες, αν θέλουμε να εμφανίζεται ολόκληρη η meta περιγραφή.

  1. Εσωτερικοί σύνδεσμοι (internal links)

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι οι σύνδεσμοι εκείνοι εντός του κειμένου μας, οι οποίοι οδηγούν σε μία άλλη σχετική σελίδα του ιστοτόπου μας.

Παρέχοντας εσωτερικούς συνδέσμους, ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να πλοηγηθούν με ευκολία στο site μας και έτσι να ενημερωθούν περισσότερο για τις υπηρεσίες μας. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν στο site, τόσο μειώνεται το ποσοστό εγκατάλειψης, παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά και πολύ θετικά το SEO.

  1. Εικόνες

Η βελτιστοποίηση των εικόνων είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Είναι σημαντικό οι εικόνες μας αρχικά να έχουν καλή ανάλυση, αλλά να είναι και συμπιεσμένες, ώστε να φορτώνουν οι σελίδες γρηγορότερα, χωρίς να χαθεί η ανάλυσή τους.

Η ονομασία των εικόνων είναι καλό να είναι σχετική με το κείμενό μας και με λατινικούς χαρακτήρες. Τέλος, το εναλλακτικό κείμενο (Alt text) θα παίξει και αυτό τον ρόλο του στο SEO, εφόσον περιλαμβάνει τις σωστές λέξεις-κλειδιά.

  1. Εμπειρία χρήστη (UX – User Experience)

Η εμπειρία χρήστη είναι ένα σύνολο «επεμβάσεων» ώστε να κάνουμε στον χρήστη εύκολη την πλοήγησή του, εντοπίζοντας αυτό που θέλει εύκολα και γρήγορα.

Αυτή συνοψίζεται στη συνολική κατασκευή του ιστοτόπου, τη σωστή δομή, τον εσωτερικό σχεδιασμό κάθε σελίδας, καθώς και τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς.

Ο σωστός designer λαμβάνει υπόψη όλες της παραμέτρους της σωστής αξιολόγησης ενός ιστοτόπου.

  1. Προσαρμογή σε κάθε μέγεθος οθόνης (responsiveness)

Last but not least, το responsiveness πλέον η Google το αναγνωρίζει και το επιβραβεύει! Οι ιστότοποι που δεν είναι responsive είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Και αν εμφανίζονται, θα βρίσκονται πολύ μακριά από την πρώτη σελίδα.

Αν έχουμε site που δεν είναι responsive, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ανακατασκευή!

Συμπερασματικά, το On-Page SEO αποτελεί βασική εργασία για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, χωρίς να σημαίνει ότι από μόνο του θα μας οδηγήσει στην πρώτη σελίδα της κατάταξης των αποτελεσμάτων της Google.

Όπως αναφέραμε, το OnPage SEO αφορά τις τεχνικές που ακολουθούμε «εντός» του ιστοτόπου. Για τη βελτιστοποίησή του όμως, απαραίτητο είναι και το OffPage SEO, το οποίο θα αναπτύξουμε στο επόμενο άρθρο μας.