Τα περισσότερα websites εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργούνται με τη χρήση συστημάτων CMS (Content Management Systems). Αυτό μας προσφέρει ευκολία κυρίως στη διαχείριση, καθώς επίσης ευκολία και ταχύτητα στην ανάπτυξή τους. Ακόμα και ένας απλός χρήστης μπορεί να φτιάξει ένα απλό και βασικού τύπου website / blog χωρίς να έχει γνώσεις προγραμματισμού. Κυρίως όμως το κόστος για τη δημιουργία είναι σημαντικά χαμηλότερο από την ανάπτυξη ενός  custom website.

Οι πλατφόρμες ανάπτυξης και διαχείρισης WordPress και Joomla! είναι οι πλέον διαδεδομένες, με τους περισσότερους χρήστες παγκοσμίως. Και οι δύο είναι εύκολες στη διαχείριση και έχουν πάρα πολλές δυνατότητες. Ποια είναι η καλύτερη τελικά;

Η συνηθέστερη απάντηση είναι και υποκειμενική, αφού οι χρήστες απαντούν ανάλογα με την πλατφόρμα που διαχειρίζονται. Μόνο εκείνοι που έχουν δουλέψει και τις δύο ίσως έχουν μια πιο αντικειμενική άποψη, αλλά και πάλι δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι η άποψή τους θα είναι και σωστή, καθώς και πάλι παίζει σημαντικό ρόλο η αντίληψη και οι προτιμήσεις που έχουν οι ίδιοι οι χρήστες.

Παρακάτω θα αποτυπώσουμε σε έναν πίνακα τα βασικά χαρακτηριστικά και των δύο CMS.

WordPress

Ημερομηνία κυκλοφορίας

27/5/2003

Joomla!

Ημερομηνία κυκλοφορίας

16/9/2005

 Αριθμός εγκαταστάσεων / Δημοτικότητα  140 εκατομμύρια εγκαταστάσεις  68 εκατομμύρια εγκαταστάσεις
 Δημιουργία ιστοσελίδων    
 Δημιουργία Blogs    
 Δημιουργία e-commerce websites    
 Internet marketing    
 Ευκολία εγκατάστασης    
 Ευκολία διαχείρισης    
 Δυνατότητες    
 Κόστος εγκατάστασης  Δωρεάν  Δωρεάν
 Κόστος ανάπτυξης    
 Κόστος συντήρησης    
 Ποσοστό χρήσης ανάμεσα σε όλα τα CMS (CMS Market Share)  59,5%  5,9%
 Επίπεδο γνώσεων προγραμματισμού    
 Ποικιλία themes / templates  4000+ 1000+
 Ποικιλία προσθέτων (plugins)  45000+ 7000+
 Ευκολία αναβάθμισης    
 Κοινότητα (community)    

Συμπέρασμα: Σε γενικές γραμμές και οι δύο πλατφόρμες CMS είναι πολύ καλές για την ανάπτυξη websites, blogs κλπ. Οι διαφορές είναι ελάχιστες, καθώς το κόστος εγκατάστασης είναι δωρεάν και για τις δύο, ενώ τα υπόλοιπα κόστη είναι παρόμοια. Η εμπειρία χρήστη είναι το ίδιο καλή, έχοντας μικρή διαφορά υπέρ του WordPress. Επίσης, το WordPress υπερέχει κατά πολύ σε ποικιλία themes και plugins, ενώ παράλληλα έχει καταλάβει μεγάλο μέρος σε εγκατάσταση και χρήση ανάμεσα σε όλες τις πλατφόρμες CMS.

Όποια λοιπόν πλατφόρμα και αν χρησιμοποιήσουμε, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι λίγο πολύ το ίδιο στον τελικό χρήστη. Εξάλλου, ένα σωστά κατασκευασμένο και σχεδιασμένο website ή blog είναι το πιο σημαντικό, προσδίδοντας έτσι τον χαρακτήρα που εμείς θέλουμε να του δώσουμε.


Οι ειδικοί της WebProject με υπευθυνότητα αναλαμβάνουν την δημιουργία ιστοχώρων / blogs και στις δύο πλατφόρμες, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Επίσης, μπορούν να διορθώσουν ήδη υπάρχοντα websites με αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ταχύτητα.