Έχεις ένα παλιό site και θέλεις να το φτιάξεις από την αρχή; Τι γίνεται όμως με το SEO; «Πέφτεις» στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, ή μήπως όχι;

Η ανακατασκευή ενός ιστοχώρου δεν είναι απαγορευτική. Αντίθετα είναι πολύ καλή. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χρόνος ζωής ενός ιστοχώρου είναι τα δύο χρόνια. Με το πέρας τον χρόνων αυτών, καλό είναι να σχεδιαστεί από την αρχή, καθώς πολλά έχουν αλλάξει μέσα στο διάστημα αυτό σχετικά με την αξιολόγηση ενός ιστοχώρου.

Από την άλλη, οι λόγοι που μπορεί κανείς να θέλει να αλλάξει το site του ποικίλουν. Μερικοί είναι οι εξής:

 • «Βαρεθήκαμε» το παλιό και θέλουμε ένα νέο layout
 • Το παλιό δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις μας
 • Θέλουμε να αλλάξουμε το «ύφος» ή το brand που έχουμε
 • Θέλουμε να αλλάξουμε πλατφόρμα, πχ από Joomla σε WordPress
 • Το site μας δεν είναι responsive, οπότε θέλουμε να έχουμε ένα νέο που να προσαρμόζεται σε όλες τις διαστάσεις οθονών.

Αυτοί και άλλοι πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που μας κάνουν να θέλουμε να αλλάξουμε τον ιστοχώρο μας. Και όλοι οι λόγοι είναι αρκετά σοβαροί ώστε να το αποφασίσουμε!

Τι γίνεται όμως με το SEO; Το τελευταίο που θέλουμε είναι από εκεί που ήμασταν σε μία καλή και ικανοποιητική κατάταξη, να «πέσουμε» και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Γιατί, ας το παραδεχτούμε, είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να καταφέρουμε να βρεθούμε στην πρώτη – άντε στη δεύτερη – σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης…

Για καλή μας τύχη, υπάρχουν τρόποι να κρατήσουμε τα επίπεδα της κατάταξης εκεί που θέλουμε. Παρακάτω αναφέρονται οι σημαντικότεροι:

 1. Ο πρώτος και σημαντικός τρόπος είναι να κρατήσουμε το ίδιο όνομα χώρου (domain name).
  Οι μηχανές αναζήτησης «κοιτάζουν» διευθύνσεις url. Επομένως, ένα νέο όνομα χώρου θα μας έκανε να ξεκινήσουμε από την αρχή όσον αφορά στην κατάταξη.
 1. Δημιουργούμε / Σχεδιάζουμε το νέο website με μία προσωρινή διεύθυνση url.
  Με αυτόν τον τρόπο έχουμε την ευκαιρία να «δημιουργήσουμε» με ησυχία. Δεν θα ήταν καλό να «ρίξουμε» το ήδη υπάρχον site και να ξεκινήσουμε από την αρχή την κατασκευή του νέου.Το αρνητικό είναι ότι για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες γνώσεις, καθώς θα πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο «περιβάλλον» στο control panel, καθώς και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές σε αρχεία του υπολογιστή μας ώστε να «βλέπουμε» και να διαχειριζόμαστε το υπό-κατασκευή site.
 1. Κρατάμε το περιεχόμενο που θέλουμε από το παλιό website.
  Φροντίζουμε όμως να έχουμε και τη διεύθυνση στην οποία ήταν, έτσι ώστε να την αντιστοιχίσουμε στην νέα όταν έρθει η ώρα.

 

 

 

 1. Τεστάρουμε το νέο website για «σπασμένους» συνδέσμους (broken links).
  Υπάρχουν πολλά εργαλεία στο internet γι’ αυτό τον σκοπό, και μάλιστα free, τα οποία ελέγχουν ολόκληρο στο website για το ότι όλοι οι σύνδεσμοι είναι έγκυροι. Το να έχουμε σπασμένους συνδέσμους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάταξη (SEO).
 1. Φροντίζουμε για τα ορθά inbound links.
  Είναι σημαντικό να υπάρχουν εσωτερικοί σύνδεσμοι που να οδηγούν σε άλλη σελίδα του site μας, αλλά πρέπει οι διευθύνσεις να είναι έγκυρες.
 1. Δημιουργούμε 301 redirections.
  Πρέπει δηλαδή να φροντίσουμε κάθε σύνδεσμος του παλιού site που δεν υπάρχει πιο στο νέο, να «οδηγεί» στην αντίστοιχη σελίδα του νέου. Για παράδειγμα, αν η παλιά σελίδα της Επικοινωνίας είχε τη διεύθυνση http://mydomain.gr/contact, ενώ η νέα έχει τη διεύθυνση http://mydomain.gr/contact-us, τότε είναι τεράστιας σημασίας να «πούμε» στις μηχανές αναζήτησης ότι η διεύθυνση url έχει αλλάξει. Γι’ αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούμε τη λίστα των σελίδων και των διευθύνσεών τους που αναφέραμε στο βήμα 3.
 1. Κάνουμε απ’ ευθείας την αλλαγή.
  Όταν έχουμε έτοιμο το νέο website, τότε και μόνο τότε αντικαθιστούμε το παλιό. Αυτό συνιστά και η Google, η οποία συνιστά την άμεση και ολική αντικατάσταση, διότι με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί επιτάχυνση του crawling.
 1. Μετά το «ανέβασμα» του νέου ιστοχώρου, φροντίζουμε να το δηλώσουμε στα Google Webmasters Tools, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι όλα λειτουργούν ορθά. Συγκεκριμένα, πηγαίνουμε στην επιλογή Fetch as Google έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι η Google «βλέπει» το site σωστά. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα, ξανα-υποβάλλουμε το website και έτσι όλες οι διευθύνσεις – παλιές και νέες – θα υποβληθούν.Επίσης, ελέγχουμε και το αρχείο robots.txt για το αν «επιτρέπεται» το site μας να γίνει crawl από όλες τις μηχανές αναζήτησης.
 1. Υποβάλλουμε το νέο sitemap στην Google και στην Bing.
  Αν οι διευθύνσεις url έχουν αλλάξει, θα έχουμε και νέα δομή του sitemap, επομένως θα πρέπει να υποβληθεί ξανά έτσι ώστε να «δουν» οι μηχανές αναζήτησης τη νέα δομή του site όσον αφορά στις σελίδες.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι με την αλλαγή του παλιού ιστοχώρου σε έναν νέο, η διακύμανση στην κατάταξη είναι πολλές φορές αναμενόμενη, ειδικά τον πρώτο καιρό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε πέσει ή ανέβει απότομα. Πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο έτσι ώστε να «ομαλοποιηθεί» και πάλι η κατάσταση.

Συμπερασματικά, ας μην φοβόμαστε να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε. Ένας ιστοχώρος αλλάζει για καλό, αρκεί να γνωρίζουμε να παίρνουμε προφυλάξεις και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Αν δεν γνωρίζουμε πώς να κάνουμε όλα αυτά που αναφέρθηκαν, καλό είναι να απευθυνθούμε σε ειδικούς.

Εξ’ άλλου, η προβολή μας στο internet είναι απαραίτητη προκειμένου να προσελκύσουμε το κοινό μας, έτσι δεν είναι;